19.04.2015

Rolada drobiowa ze szparagami



Choć sezon na szparagi dopiero się zaczyna, można je już spotkać na sklepowych półkach czy straganach. Kupować czy nie?
Jeżeli stojąc przed szparagami na dziale warzywnym w sklepie zastanawialiście się "co z nich zrobić?"
to już wam tłumaczę. Możemy spotkać kilka odmian:
Zielone, najcieńsze, najbardziej aromatyczne, wyraziste w smaku. Nie trzeba ich obierać przed gotowaniem, bo są dość miękkie.
Białe, rosnące pod ziemią, średniej grubości o delikatnym smaku. Są twarde i włókniste, więc przed gotowaniem powinniśmy je obrać, co niestety pozbawi je części witamin.
Fioletowe, o purpurowo-fioletowej łodydze. Są słodkie i delikatne, choć rzadko spotykane w Polsce.

Można je gotować, podsmażać, piec. Możecie też spróbować moich poprzednich propozycji ze szparagami w roli głównej: na śniadanie i na obiad.


Składniki:
2 piersi z kurczaka
6 szparagów
2 plastry sera żółtego
sól, pieprz, tymianek

Piersi z kurczaka rozbijamy tłuczkiem. Układamy szparagi i plaster sera, przyprawiamy.
Zawijamy w roladę i zabezpieczamy wykałaczkami. Pieczemy w rękawie w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 20-30 minut. Kroimy w plastry i polewamy sosem holenderskim.


Sos holenderski:
2 łyżki octu winnego
2 żółtka
100 g masła
łyżka soku z cytryny
sól, pieprz

Ubijamy żółtka z solą i pieprzem. Podgrzewamy ocet z sokiem z cytryny, masło roztapiamy. 
Powoli wlewamy składniki do żółtek, ciągle mieszając. 
Jeżeli sos jest zbyt rzadki, możemy podgrzać go w kąpieli wodnej.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Deser mango z orzechową granolą

Nie wiecie co zjeść na drugie śniadanie? Sama zawsze byłam zwolennikiem kanapek

Archiwum