11.03.2016

Deser mango z orzechową granolą


Nie wiecie co zjeść na drugie śniadanie?
Sama zawsze byłam zwolennikiem kanapek
- od podstawówki aż do liceum. Na studiach trochę się zmieniło, głównie z powodu całodniowych zajęć i nagle człowiek uświadamia sobie, że na samych kanapkach nie przeżyje dwunastu godzin na uczelni.

Zastanawiałam się długo nad osobną kategorią "II śniadań" i doszłam do wniosku, że to całkiem niezły pomysł. Dużo osób często pyta co mogą zjeść między śniadaniem a obiadem, gdy są w pracy i nie mają możliwości odgrzania posiłku. Jak to co? Jest tyle możliwości! Większość można zrobić nawet dzień wcześniej, bo kilka godzin w lodówce wcale im nie zaszkodzi.

Dziś pierwszy zestaw śniadaniowy:
Mus z mango, orzechowa granola i na dodatek beza (fajny smak, jeszcze do niej wrócę). Bomba energetyczna, głównie przez granolę, ale smak wyśmienity. Zaczęłam od bezpiecznych, standardowych połączeń, ale przewiduję też kilka niespodzianek z łączeniem składników.

Zostawiam Was z przepisami, a sama wracam do pracy.


Domowa granola jest tak bardzo prosta do zrobienia, że aż szkoda szukać jej na sklepowych półkach. Wystarczy garść nasion, odrobina orzechów, chwila w piekarniku i gotowe, mamy mieszankę ulubionych produktów, którą możemy dodać do jogurtu czy musu owocowego. 
Moja granola jest mało skomplikowana i mocno rozdrobniona (znów blender poszedł w ruch), ale smakuje równie dobrze jak każda inna, którą zrobicie według swoich upodobań.

Składniki:
pół szklanki orzechów włoskich
kilka orzechów nerkowca
łyżka płatków migdałów
łyżka sezamu
pół dojrzałego banana
łyżka miodu

Orzechy rozdrabniamy w mikserze. Banana rozgniatamy widelcem.
Łączymy wszystkie składniki, mieszamy.
Wykładamy na papier do pieczenia, pieczemy około 20 minut w piekarniku  rozgrzanym do 150 stopni
(z termoobiegiem), mieszamy co kilka minut.



Mus mango z nasionami chia jest równie banalny do zrobienia co granola. Chyba nawet prostszy, bo nie pieczemy go w piekarniku. Składniki są dwa i nie można tego zepsuć.

Składniki:
1 mango
2 łyżeczki nasion chia

Mango obieramy i blendujemy. 
Do musu dodajemy nasiona chia i odstawiamy aż napęcznieją.


Teraz następuje punkt kulminacyjny programu: łączenie składników. Sprawa jest prosta, bo na spód pojemnika nakładamy mus owocowy, kolejną warstwą jest granola (wsypujemy ją na wierzch by nie zawilgła
i nie zrobiła się "gumowata" pod wpływem wilgoci owoców). Oczywiście możemy wrzucić dodatkową porcję świeżych owoców - banany sprawdzą się idealnie!
Zrobione? Taka przekąska zapewni wam sporą dawkę energii i umili dzień radosnym, słonecznym kolorem.
Smacznego!


szeroki wybór superfood można znaleźć w sklepie internetowym: www.sklepagnex.pl
Superfood w Twojej kuchni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Deser mango z orzechową granolą

Nie wiecie co zjeść na drugie śniadanie? Sama zawsze byłam zwolennikiem kanapek

Archiwum