4.04.2014

Babka wielkanocna


Wielkanoc już tuż tuż, więc za dwa tygodnie będziemy zajadać się jajkami z chrzanem, mazurkami i innymi świątecznymi specjałami.
Proponuję w takim razie zdrową, prawie bezcukrową babkę wielkanocną oraz masę serową, którą można ją posmarować i zjeść na śniadanie.

Mąkę pszenną połączyłam ze zmielonymi płatkami owsianymi, dlatego będzie mniej puszysta niż zwykłe babki. Dodatkowo mniejsza ilość cukru i masła sprawia, że będzie dużo zdrowsza i mniej kaloryczna.


Składniki:
15 dkg mąki pszennej
10 dkg płatków owsianych, zmielonych
10 dkg masła
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki cukru
skórka z cytryny

Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy. Masło ucieramy, dodajemy żółtka i cukier, wanilię oraz sok i skórkę z cytryny. Wszystkie składniki starannie ucieramy na gładką masę. 
Białka ubijamy na pianę, dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy. Wlewamy do formy, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez 30-40 minut. Gorącą babkę oprószamy cukrem pudrem.

Wartość odżywcza w 100g:
Wartość energetyczna
329,5 kcal
Białko
9,4 g
Tłuszcz
18,7 g 
Węglowodany
32,9 g 



Ostatnio w kuchni wracam do korzeni, szukam inspiracji w tradycji, a potem modyfikuję bo nie zawsze kuchnia polska nadaje się dla wszystkich. Przepis na masę serową znalazłam w książce "Kuchnia Polska" z 1968 roku. Zmodyfikowałam, pozbawiając ją masła i cukru, więc została raczej "smarowidłem" do kanapek.


Masa serowa:
25 dkg sera twarogowego
2 łyżki cukru
2 żółtka
skórka z pomarańczy
laska wanilii

Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy zmielony ser, ucieramy na gładką masę. Dodajemy wanilię, skórkę z pomarańczy. Możemy posypać orzechami, np. pistacjowymi.
Pamiętajmy, by sparzyć jajka wrzątkiem!

Wartość odżywcza w 100g:
Wartość energetyczna
131,7 kcal
Białko
18,3 g
Tłuszcz
2,7 g 
Węglowodany
8,3 g 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Deser mango z orzechową granolą

Nie wiecie co zjeść na drugie śniadanie? Sama zawsze byłam zwolennikiem kanapek

Archiwum