Proponuję w takim razie zdrową, prawie bezcukrową babkę wielkanocną oraz masę serową, którą można ją posmarować i zjeść na śniadanie.
Mąkę pszenną połączyłam ze zmielonymi płatkami owsianymi, dlatego będzie mniej puszysta niż zwykłe babki. Dodatkowo mniejsza ilość cukru i masła sprawia, że będzie dużo zdrowsza i mniej kaloryczna.
Składniki:
15 dkg mąki pszennej
10 dkg płatków owsianych, zmielonych
10 dkg masła
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki cukru
skórka z cytryny
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy. Masło ucieramy, dodajemy żółtka i cukier, wanilię oraz sok i skórkę z cytryny. Wszystkie składniki starannie ucieramy na gładką masę.
Białka ubijamy na pianę, dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy. Wlewamy do formy, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez 30-40 minut. Gorącą babkę oprószamy cukrem pudrem.
Wartość energetyczna
|
329,5 kcal
|
Białko
|
9,4 g
|
Tłuszcz
|
18,7 g
|
Węglowodany
|
32,9 g
|
Ostatnio w kuchni wracam do korzeni, szukam inspiracji w tradycji, a potem modyfikuję bo nie zawsze kuchnia polska nadaje się dla wszystkich. Przepis na masę serową znalazłam w książce "Kuchnia Polska" z 1968 roku. Zmodyfikowałam, pozbawiając ją masła i cukru, więc została raczej "smarowidłem" do kanapek.
Masa serowa:
25 dkg sera twarogowego
2 łyżki cukru
2 żółtka
skórka z pomarańczy
laska wanilii
Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy zmielony ser, ucieramy na gładką masę. Dodajemy wanilię, skórkę z pomarańczy. Możemy posypać orzechami, np. pistacjowymi.
Pamiętajmy, by sparzyć jajka wrzątkiem!
Wartość odżywcza w 100g:
Wartość energetyczna
|
131,7 kcal
|
Białko
|
18,3 g
|
Tłuszcz
|
2,7 g
|
Węglowodany
|
8,3 g
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz