14.04.2015

Papryki faszerowane kaszą kus kus


Wszystko, co nadziane...


jest pyszne. Tyczy się to czekoladek, babeczek, naleśników i... warzyw!
Miałam do wyboru: 50 wariacji na temat ryżu albo gotowanie nowego obiadu. Dziś wygrał nowy obiad, ale zobaczycie jeszcze niejedno risotto. Pozostajemy jednak w radosnej kolorystyce i bierzemy się za papryki. Do zapiekania najlepsze są te czerwone!
Faszerowane warzywa są rewelacyjnym pomysłem na obiad, zwłaszcza taki, gdy nie mamy wiele w lodówce, albo gdy jesteśmy dzień po imprezie i zostały nam wczorajsze resztki (resztki sałatki, resztki mięsa, resztki przekąsek). Wystarczy wszystko wymieszać i nafaszerować tym dane warzywo. Przecież nadzienie musi smakować, a nie wyglądać!
Na pewno zwróciliście uwagę na papryki, tak, są przekrojone w poprzek, a to dlatego, że wybrałam takie olbrzymie, których nikt nie dałby rady zjeść w całości. Wy kupcie mniejsze, które będą mogły dumnie stać w piekarniku z czapeczkami przykrywającymi pyszne wnętrze.


Składniki:
2 duże papryki
*
pierś drobiowa
ok 8 łyżek kaszki kus kus
8-10 czarnych oliwek
pół małego bakłażana
pół cebuli
2-3 ząbki czosnku
jajko
sól, pieprz
łyżka tłuszczu do smażenia

Papryki myjemy, przekrawamy na pół, wyjmujemy pestki.
*
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy z czosnkiem z odrobiną oliwy.
Mięso kroimy w kostkę i smażymy. 
Kaszkę kus kus zalewamy gorącą wodą i czekamy, aż napęcznieje.
Bakłażana i oliwki kroimy na małe kawałki.
*
Farsz doprawiamy do smaku i mieszamy z rozbełtanym jajkiem.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni przez około 20 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Deser mango z orzechową granolą

Nie wiecie co zjeść na drugie śniadanie? Sama zawsze byłam zwolennikiem kanapek

Archiwum