13.05.2014

jajka w kokilkach




Dziś przepis na drugie śniadanie - jajka w kokilkach z grillowanymi szparagami owiniętymi w szynkę szwarcwaldzką.
Ostatnio pogoda nie dopisuje, więc trzeba jakoś sobie poprawiać humor, a jak inaczej niż jedzeniem? Przecież "przez żołądek do serca" mówią.
Sezon na szparagi trwa od marca do końca czerwca, więc mamy jeszcze trochę czasu, by wybrać się na zakupy. Kupujmy świeże, zielone, jędrne szparagi, które łatwo będą się przełamywać i unikajmy tych zwiędniętych, bladych.


Składniki:
jajko
łyżka kwaśnej śmietany
3-4 szparagi
plaster szynki wędzonej/suszonej
łyżeczka oliwy z oliwek
sól, pieprz

Kokilki smarujemy oliwą z oliwek, wbijamy jajko, dodajemy łyżkę śmietany i posypujemy przyprawami.
Pieczemy w kąpieli wodnej w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 15 minut.
W międzyczasie grillujemy szparagi, owijamy je w plaster szynki. 
Możemy dodać kromkę chleba lub własne przyprawy.
Podajemy gorące.

Wartość odżywcza w 100g:
Wartość energetyczna
99 kcal
Białko
5 g
Tłuszcz
7,8 g 
Węglowodany
2,2 g



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Deser mango z orzechową granolą

Nie wiecie co zjeść na drugie śniadanie? Sama zawsze byłam zwolennikiem kanapek

Archiwum