Świąteczne dyniowe bajgle. Do przekąszenia podczas
przedświątecznych porządków, przystrajania choinki, pakowania prezentów czy po prostu leniuchowania. Świetne do pracy jako drugie śniadanie, wystarczy zapakować do papierowej torebki i schrupać w czasie przerwy. Idealne do popołudniowej kawy. Możemy je przekroić jak bułkę i posmarować dżemem. Albo obwiązać wstążką i podarować komuś bliskiemu.
Puree z dyni:
Dynię kroimy na ćwiartki, usuwamy pestki, układamy na blasze skórą do dołu.
Pieczemy ok 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni.
Ściągamy skórę, blendujemy na gładką masę.
Pieczemy ok 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni.
Ściągamy skórę, blendujemy na gładką masę.
Składniki:
(6 sztuk)
2 szklanki mąki pszennej
150g puree dyniowego
3/4 szklanki ciepłej wody
saszetka suszonych drożdży
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
żółtko
garść słonecznika, brązowy cukier
Do miski wsypujemy wszystkie składniki i wyrabiamy na gładką, jednolitą masę.
Ciasto formujemy w kulę, odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około godzinę.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość delikatnie zarabiamy,
dzielimy ciasto na 6 równych części i formujemy bajgle.
Odstawiamy pod przykryciem na ok 10 minut. W garnku gotujemy wodę.
Odstawiamy pod przykryciem na ok 10 minut. W garnku gotujemy wodę.
Każdego bajgla obgotowujemy przez minutę i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy żółtkiem i posypujemy słonecznikiem lub brązowym cukrem.
Pieczemy około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni.
dynia sprawdza się idealnie w wypiekach! super!
OdpowiedzUsuńzapraszam do konkursu :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/12/konkurs-udekoruj-z-nami-swieta.html