15.12.2015

Dyniowe bajgle


 Świąteczne dyniowe bajgle. Do przekąszenia podczas
przedświątecznych porządków, przystrajania choinki, pakowania prezentów czy po prostu leniuchowania. Świetne do pracy jako drugie śniadanie, wystarczy zapakować do papierowej torebki i schrupać w czasie przerwy. Idealne do popołudniowej kawy. Możemy je przekroić jak bułkę i posmarować dżemem. Albo obwiązać wstążką i podarować komuś bliskiemu.

Puree z dyni:
Dynię kroimy na ćwiartki, usuwamy pestki, układamy na blasze skórą do dołu.
Pieczemy ok 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni.
Ściągamy skórę, blendujemy na gładką masę.

Dynię można przechowywać przez całą zimę, ale świetnie jest ją zamrozić pokrojoną w kostkę albo właśnie upieczoną i zblendowaną. Będziecie mieć wtedy podstawowy składnik do zupy-kremu zawsze pod ręką. Wystarczy wrzucić do rondla, podgrzać i gotowe. Pamiętajcie żeby zamrozić ją w małych porcjach!



Składniki: 
(6 sztuk)
2 szklanki mąki pszennej
150g puree dyniowego
3/4 szklanki ciepłej wody
saszetka suszonych drożdży
łyżeczka soli
łyżeczka cukru

żółtko 
garść słonecznika, brązowy cukier


Do miski wsypujemy wszystkie składniki i wyrabiamy na gładką, jednolitą masę. 
Ciasto formujemy w kulę, odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około godzinę. 
Gdy ciasto podwoi swoją objętość delikatnie zarabiamy, 
dzielimy ciasto na 6 równych części i formujemy bajgle. 
Odstawiamy pod przykryciem na ok 10 minut. W garnku gotujemy wodę. 
Każdego bajgla obgotowujemy przez minutę i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy żółtkiem i posypujemy słonecznikiem lub brązowym cukrem. 
Pieczemy około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni.





1 komentarz:

  1. dynia sprawdza się idealnie w wypiekach! super!

    zapraszam do konkursu :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/12/konkurs-udekoruj-z-nami-swieta.html

    OdpowiedzUsuń

Deser mango z orzechową granolą

Nie wiecie co zjeść na drugie śniadanie? Sama zawsze byłam zwolennikiem kanapek

Archiwum