12.04.2015

Zielone risotto


No dobrze, przygotujcie wszystkie zielone warzywa, jakie macie w lodówce i do dzieła!

Praca, obowiązki, brak czasu. Och, jak bardzo czekałam na weekend, żeby móc odpocząć.
Jak wasze święta? Spędziliście je w rodzinnym gronie? Odpoczęliście?

Dziś, jak zwykle, szybko i smacznie, a w dodatku wiosennie. Staram się, jak mogę, żeby pisać przynajmniej raz w tygodniu, mam nadzieję, że dobre chęci wystarczą.

Mam nadzieję, że będzie wam smakowało i wrócicie po deser.


Składniki:
(4 porcje)
200 g ryżu Arborio
4 łyżki oliwy z oliwek
200 ml bulionu
200 ml białego wina 

1 czerwona cebula
pół cukinii
pół bakłażana
brokuł
pół szklanki startego sera (parmezan)
natka pietruszki
sól, pieprz, sok z cytryny

Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy ryż, podgrzewamy do momentu, gdy stanie się szklisty. Mieszając, wlewamy porcjami bulion i wino.
Gdy wszystko się wchłonie, dodajemy pokrojone warzywa.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przed podaniem posypujemy serem i pietruszką.


1 komentarz:

Deser mango z orzechową granolą

Nie wiecie co zjeść na drugie śniadanie? Sama zawsze byłam zwolennikiem kanapek

Archiwum