12.03.2015

Stir-fry z krewetkami


Znowu makaron? Tym razem jednak danie z kuchni wschodniej, bo i japoński makaron gryczany i krewetki.

Już kolejny dzień wrzucam do garnka wszystko, co tylko wpadnie mi pod rękę, byle jak najsmaczniej, byle jak najszybciej. Dziś akurat znalazłam w szafce makaron soba, więc wystarczyło tylko znaleźć wok i zabrać się do pracy. Mam nadzieję, że od przyszłego tygodnia będę miała więcej czasu na gotowanie i robienie zdjęć. Te wszystkie filmy przecież same się nie oglądną!
No dobrze, wracając do jedzenia - stir-fry z krewetkami i marchewką na ostro. Sos sojowy z cukrem wspaniale osładza pikantny posmak, a lubczyk nadaje delikatnej goryczki i aromatu.



Składniki:
(4 porcje)
200 g makaronu soba
2 marchewki
papryka 
100 g krewetek
1/2 papryczki chili
jajko
2 łyżki oleju roślinnego
100 ml jasnego sosu sojowego
lubczyk, cukier
sok z cytryny

Krewetki rozmrażamy, płuczemy i osuszamy.
Sos sojowy gotujemy z cukrem do połączenia składników.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzamy. Dodajemy chili, pokrojoną w kostkę zwykłą paprykę, pokrojoną w paski marchew i posiekane liście lubczyku.
Rozgrzewamy wok (lub dużą patelnię), wlewamy olej, a gdy będzie gorący wrzucamy makaron z dodatkami, krewetki i mieszając smażymy przez 2-3 minuty. 
Dodajemy sos i jajko i smażymy jeszcze 1-2 minuty.
Skrapiamy cytryną.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Deser mango z orzechową granolą

Nie wiecie co zjeść na drugie śniadanie? Sama zawsze byłam zwolennikiem kanapek

Archiwum