10.03.2015

Pikantne spaghetti z tuńczykiem



Szybkich i prostych obiadów ciąg dalszy.
Czas przygotowania=czas gotowania makaronu.
Wszystkie składniki powinniśmy mieć w domu, więc na co czekamy?
Dzień kobiet spędziłam wyśmienicie (o, tutaj zdjęcia z pięknego Kazimierza Dolnego), ale niestety trzeba było wrócić do domu i obowiązków. Egzamin za pasem, a sen z powiek spędzają mi toksyny, wyniki badań biochemicznych i modele stochastyczne, dlatego w kuchni ograniczam czas do minimum - i tak właśnie widzicie przed sobą pozycję drugą na liście szybkich i prostych obiadów - spaghetti z tuńczykiem. Przygotowuje się je dosłownie w 10 minut (czas gotowania makaronu).

Danie na talerzu nie prezentuje się zachwycająco, ale za to smakuje wspaniale. Do sosu dodałam pasty chili, ale śmiało możecie pominąć ten składnik. Oczywiście jest to przepis na mniej więcej 4 porcje, przy założeniu, że zjecie nie więcej niż 70 gram makaronu.
Jeżeli brakuje wam kolorów na talerzu, dodajcie kukurydzę (też z puszki).

Wy zajmijcie się jedzeniem, a ja wracam do notatek. Smacznego!



Składniki:
Sos pomidorowy:
puszka pomidorów
łyżka pasty chili
ocet balsamiczny
sól, pieprz, bazylia

Tuńczyk:
puszka tuńczyka w sosie własnym
cebula czerwona
2-3 ząbki czosnku
papryka czerwona
oliwa z oliwek/masło klarowane

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie, aż uzyska złoty kolor. Rozgniatamy czosnek, paprykę kroimy w kostkę i smażymy jeszcze przez chwilę. Na koniec dodajemy tuńczyka z puszki (pamiętajmy, by odsączyć go z wody) i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

250 g makaronu spaghetti
liście bazylii
sól, pieprz

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
Wykładamy na talerz, nakładamy porcję tuńczyka, polewamy sosem pomidorowym,
posypujemy liśćmi bazylii. Gotowe!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Deser mango z orzechową granolą

Nie wiecie co zjeść na drugie śniadanie? Sama zawsze byłam zwolennikiem kanapek

Archiwum