25.03.2015

Pstrąg łososiowy z makaronem z cukinii


Wiem, miał być deser z jabłkami, ale musiałam przełożyć go na później, bo ryba jest ważniejsza, dlatego zajadajcie się pysznym obiadem, a jutro rano zapraszam na obiecany deser.


Dawno nie było tu ryby, co jest zaskakujące, bo na moim talerzu ryba wita przynajmniej raz w tygodniu.
Jak to mówi reklama "ryba jest dobra na wszystko" więc doceńmy jej delikatny smak.
W taki sam sposób możemy przygotować także łososia, w końcu ma bardzo podobny smak i wygląd.

Powoli zbliżają się święta Wielkanocne, więc zaglądajcie tu częściej, już za kilka dni przepis na ciasta i mazurki.


Jeżeli chodzi o makaron z cukinii, był całkiem udaną próbą zrobienia obiadu, gdy w lodówce znajdowało się tylko światło i kilka warzyw, które nie nadawały się na surówkę.  Wystarczyło obrać i przerzucić przez patelnię, dodać kilka innych warzyw i voila, pyszny obiad. Co ważne, cukinia na patelni spędzi zaledwie 2-3 minuty i zatrzyma w sobie większość witamin.


Składniki:
filet z pstrąga łososiowego
sól, pieprz
1/4 cytryny

duża cukinia
łyżka oliwy z oliwek
2-3 suszone pomidory
2 ząbki czosnku
kilka kropel octu winnego
pieprz ziołowy

Cukinię kroimy w długie paski, najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw. 
Na patelni podsmażamy czosnek i pokrojone w kostkę suszone pomidory.
Dodajemy paski cukinii i smażymy przez chwilę.

Filety kroimy na mniejsze części i grillujemy, bez dodatku tłuszczu. 
Skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Podajemy ze świeżymi ziołami i białym winem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Deser mango z orzechową granolą

Nie wiecie co zjeść na drugie śniadanie? Sama zawsze byłam zwolennikiem kanapek

Archiwum