Co powiecie na domową "Nutellę"?
Cały wczorajszy dzień chodziła za mną ochota na coś słodkiego, ale nie do końca wiedziałam co.
Może cukierek? Lody? Owoce? Bita śmietana? Herbatniki? Przetrząsnęłam szafki w kuchni, ale nie znalazłam nic, co byłoby odpowiednie.
Wieczór spędziłam przed telewizorem, oglądając filmy, ale to jedna z reklam przykuła moją uwagę.
W momencie, gdy na ekranie pojawił się ciemny, czekoladowo-orzechowy krem (dużo mleka i dużo kakao), wiedziałam co muszę zrobić. W ruch poszedł blender i minutę później wyjadałam łyżką krem prosto z miski.
Mój domowy krem czekoladowy jest dużo zdrowszy niż sklepowy, a w zależności od tego ile dodamy kakao, będzie bardziej lub mniej czekoladowy.
Czas wykonania? Dwie minuty.
Dodatkowo możemy go jeść na różne sposoby: zamrozić i zrobić pyszne lody, dodać więcej czekolady i maczać w powstałym sosie pokrojone w kostkę owoce, wyjadać łyżeczką jak budyń, lub po prostu posmarować nim kromkę chleba.
Mamy tu i owoce i orzechy, i miód, i czekoladę, czego chcieć więcej?
Składniki:
1 dojrzały banan
1 miękkie awokado
garść orzechów (włoskie, laskowe)
2 łyżki kakao
1 łyżka miodu
2-3 kostki gorzkiej czekolady
Orzechy rozdrabniamy, wrzucamy do blendera razem z pozostałymi składnikami
i miksujemy na gładką masę. Gotowe!
i miksujemy na gładką masę. Gotowe!
Ilość składników zależy tylko i wyłącznie od Waszych upodobań, możecie dosypać orzechów, dodać miodu, dorzucić kilka kostek czekolady, ale i tak za każdym razem będzie smakował wszystkim.
Smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńmmm wyjadłabym całą w mgnieniu oka! :)
OdpowiedzUsuń