4.03.2015

Makaron z jarmużem i dynią


Ostatnio gustuję w szybkich i prostych obiadach opierających się na niewielu składnikach, bo mam dużo obowiązków, a czasu na stanie w kuchni bardzo mało. Dlatego nadszedł czas na łatwe dania obiadowe, które przyrządza się w mgnieniu oka.
Cykl otwiera makaron z dynią i jarmużem.

Jeszcze wczoraj łudziłam się, że w końcu przyszła wiosna, ale jednak trzeba będzie na nią jeszcze trochę poczekać. W ramach rekompensaty (za ten śnieg i pluchę) do każdego posiłku zjadam jak najwięcej warzyw i owoców. Wiem, że te zimowe nie mają tylu witamin co świeże, zbierane w promieniach słońca z własnego ogródka, ale jednak kolory na talerzu nastrajają pozytywnie do życia.

Jest dziś zdrowo, kolorowo i smacznie. Słodka, pomarańczowa dynia i słona, biała feta, do tego soczyście zielony jarmuż, a wszystko oprószone świeżo mielonym pieprzem.
Jak tu się nie skusić na tak wspaniałe danie, zwłaszcza, że jego przygotowanie trwa mniej niż 20 minut?
Mam nadzieję, że Wam zasmakuje.


 Składniki:
100g makaronu
400 g dyni
2-3 liście jarmużu
2-3 ząbki czosnku
ser feta
2 łyżki oliwy
sól, pieprz, cukier


Dynię kroimy w kostkę, dodajemy rozgnieciony czosnek, delikatnie podsmażamy i dusimy pod przykryciem
z dodatkiem soli i łyżeczki cukru. Makaron gotujemy.
Podajemy z serem feta, rozdrobnionym jarmużem, doprawione do smaku pieprzem i solą.

Makaron na zdjęciach to domowy makaron z dodatkiem szpinaku i pietruszki,
ale możemy użyć dowolnego, kupionego w sklepie.
Gdy nie mamy pod ręką dyni, możemy zastąpić ją duszoną marchewką.

Przepis na 2-3 porcje.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Deser mango z orzechową granolą

Nie wiecie co zjeść na drugie śniadanie? Sama zawsze byłam zwolennikiem kanapek

Archiwum