a dziś przepis na...
na babeczki!
Za dwa dni Dzień Kobiet, więc zdążycie zrobić zakupy i upiec te słodkości na czas.
Gorąco polecam również zastosować się do napisu na powyższym zdjęciu. Oglądaliście "Parks and recreation"? Nawet jeżeli nie, to tekst mówi sam za siebie: Treat Yo self! Drogie Kobiety, zróbmy coś dla siebie, w końcu to nasz dzień i świat się nie zawali, gdy zapomnimy umyć po sobie naczynia czy nie pościelimy łóżka. (Szczególnie) w ten dzień możemy (w moim przypadku) kupić sobie wymarzoną, horrendalnie drogą książkę, bezkarnie wziąć długą, relaksującą kąpiel, zasiąść przed telewizorem, oglądać filmy/seriale i niczym się nie przejmować. Na deser oczywiście coś słodkiego.
A co?
Babeczki!
Wyśmienite, smakowite i w dodatku udało mi się zrobić całkiem dietetyczną wersję (jeżeli nie polejemy ich bitą śmietaną)! Na całość składa się biszkopt, dżem, płatki migdałów i pestki granatu.
Oprócz tego dobra wiadomość, skonstruowanie takiej babeczki to pestka, nawet niewtajemniczeni w arkana kulinariów będą mogli je zrobić. Wystarczy upiec biszkopt, posmarować, obtoczyć, polać, posypać. Voila, gotowe!
W niedzielę zabieram się do teatru, a Wy? Jeżeli spędzacie ten dzień w domu, umilcie sobie dzień piosenką (jak klikniecie, o tutaj to przeniesie was do teledysku ze wspaniałą Natalie Dormer)
Składniki:
biszkopt (przepis poniżej)
250 ml śmietany 30%
dżem (porzeczkowy/morelowy)
paczka płatków migdałów
1 granat
Z biszkopta wykrawamy kółka, przekładamy je dżemem i zlepiamy.
Tak złożone ciastko smarujemy delikatnie bitą śmietaną, by przykleiły się do niej płatki migdałów.
Przed podaniem posypujemy pestkami granatu.
biszkopt:
6 jajek
6 łyżek mąki tortowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek cukru
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i żółtka.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy łyżką
do połączenia się składników.
Formę wykładamy papierem, wylewamy ciasto i pieczemy w piekarniku rozgrzanym
do 180 stopni przez ok 30 minut.Pamiętajmy, by nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia.
Po upieczeniu odstawiamy biszkopt na bok, a gdy ostygnie przekrawamy go na dwie części (poprzecznie)
250 ml śmietany 30%
dżem (porzeczkowy/morelowy)
paczka płatków migdałów
1 granat
Z biszkopta wykrawamy kółka, przekładamy je dżemem i zlepiamy.
Tak złożone ciastko smarujemy delikatnie bitą śmietaną, by przykleiły się do niej płatki migdałów.
Przed podaniem posypujemy pestkami granatu.
biszkopt:
6 jajek
6 łyżek mąki tortowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek cukru
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i żółtka.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy łyżką
do połączenia się składników.
Formę wykładamy papierem, wylewamy ciasto i pieczemy w piekarniku rozgrzanym
do 180 stopni przez ok 30 minut.Pamiętajmy, by nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia.
Po upieczeniu odstawiamy biszkopt na bok, a gdy ostygnie przekrawamy go na dwie części (poprzecznie)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz