Przepis na to danie przywiozłam z wakacji. Makaron to proste, szybkie danie, które można przygotować na tysiąc sposobów - na słodko lub słono. Ten ma w sobie smak końca lata, oparty na grillowanych warzywach i piękny, słoneczny kolor.
Sugerowana porcja suchego makaronu do spaghetti to ok 7 dkg na osobę. Ja niestety zawsze wrzucam go do garnka zbyt dużo, więc cała rodzina i znajomi zostają zaproszeni na obiad. Jeżeli jestem sama, jem go przez dwa, trzy dni, podgrzewając na patelni (pamiętaj wtedy o dodaniu łyżki pasty warzywnej, by danie nie było suche!) i wciąż jest smaczny.
Sugerowana porcja suchego makaronu do spaghetti to ok 7 dkg na osobę. Ja niestety zawsze wrzucam go do garnka zbyt dużo, więc cała rodzina i znajomi zostają zaproszeni na obiad. Jeżeli jestem sama, jem go przez dwa, trzy dni, podgrzewając na patelni (pamiętaj wtedy o dodaniu łyżki pasty warzywnej, by danie nie było suche!) i wciąż jest smaczny.
Składniki:
4 porcje:
30 dkg makaronu do spaghetti
5 łyżek pasty warzywnej
1 łyżka oliwy
Podwójna pierś z kurczaka
Piersi z kurczaka grillujemy lub smażymy na patelni bez tłuszczu.
Makaron do spaghetti gotujemy w wodzie z dodatkiem oliwy, by nie sklejał się po odlaniu wody.
Makaron łączymy z pastą warzywną (przepis poniżej).
Nakładamy na talerz, dodajemy pokrojone w kostkę mięso i przyprawiamy świeżą bazylią.
Pasta warzywna:
2 czerwone papryki
1 bakłażan
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu winnego
Pieprz, chili
Piec w piekarniku rozgrzanym do 230 - 250 stopni przez 20 –
30 minut.
Warzywa obrać ze skóry, zmiksować na gładką pastę.
Można przechowywać w słoikach nawet przez kilka miesięcy, jeżeli odpowiednio się je zaprawi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz