15.09.2014

Spaghetti z kurczakiem



Przepis na to danie przywiozłam z wakacji. Makaron to proste, szybkie danie, które można przygotować na tysiąc sposobów - na słodko lub słono. Ten ma w sobie smak końca lata, oparty na grillowanych warzywach i piękny, słoneczny kolor.



Sugerowana porcja suchego makaronu do spaghetti to ok 7 dkg na osobę. Ja niestety zawsze wrzucam go do garnka zbyt dużo, więc cała rodzina i znajomi zostają zaproszeni na obiad. Jeżeli jestem sama, jem go przez dwa, trzy dni, podgrzewając na patelni (pamiętaj wtedy o dodaniu łyżki pasty warzywnej, by danie nie było suche!) i wciąż jest smaczny.



Składniki:
4 porcje:
30 dkg makaronu do spaghetti
5 łyżek pasty warzywnej
1 łyżka oliwy
Podwójna pierś z kurczaka

Piersi z kurczaka grillujemy lub smażymy na patelni bez tłuszczu.
Makaron do spaghetti gotujemy w wodzie z dodatkiem oliwy, by nie sklejał się po odlaniu wody.
Makaron łączymy z pastą warzywną (przepis poniżej). 
Nakładamy na talerz, dodajemy pokrojone w kostkę mięso i przyprawiamy świeżą bazylią.




Pasta warzywna:
2 czerwone papryki 
1 bakłażan
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu winnego
Pieprz, chili

Piec w piekarniku rozgrzanym do 230 - 250 stopni przez 20 – 30 minut. 
Warzywa obrać ze skóry, zmiksować na gładką pastę.

Można przechowywać w słoikach nawet przez kilka miesięcy, jeżeli odpowiednio się je zaprawi. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Deser mango z orzechową granolą

Nie wiecie co zjeść na drugie śniadanie? Sama zawsze byłam zwolennikiem kanapek

Archiwum