7.12.2014

Różowy kus kus



Koniec roku już za pasem, obijanie się wychodziło mi w tym czasie wyjątkowo dobrze.
Na postanowienia noworoczne jeszcze poczekam miesiąc - muszę je dobrze przemyśleć.
Na pewno wchodząc tu w styczniu zauważycie kilka drobnych zmian, ale na to przyjdzie pora. 




Teraz podaję Wam przepis na fantastyczny kus kus z kalafiora, który zawładnął (nie tylko) moim sercem, a którego robi się w przysłowiowe pięć minut, brudząc minimum naczyń w kuchni.
Wariacje w kolorach są raczej ograniczone, choć można ufarbować danie na kolor marchewkowy, szpinakowy czy kremowy, ale to już propozycje na inne przepisy.

Kalafiorowy kus kus to oczywiście danie główne lub dodatek warzywny do dania, ja zajadam się samym, ale Wy możecie wybierać wedle własnych upodobań.


 Składniki:
1 średni kalafior
1 burak
1 cebula
2 - 3 ząbki czosnku
2 łyżki maku

Cebulę kroimy i podsmażamy ją z czosnkiem. Kalafiora rozdrabniamy (w mikserze lub siekając na bardzo drobne kawałki). Burak obieramy i rozdrabniamy w mikserze, możemy też pokroić go w większą kostkę.
Wszystkie składniki łączymy na patelni, chwilę podgrzewamy. Posypujemy makiem, polewamy sosem.

Sos:
2 łyżki soku z cytryny
łyżka musztardy
4 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz

Sok z cytryny, musztardę i sól wlewamy do naczynia, mieszamy do rozpuszczenia soli. Dodajemy pieprz i oliwę z oliwek. Mieszamy do momentu połączenia się składników.

W ferworze przygotowań świątecznych i innych rewolucji, które przeprowadzam w swoim życiu zapomniałabym wspomnieć o burakach! Kolejny post poświęcony będzie tylko i wyłącznie burakom, to najlepszy czas na przepis na barszcz czerwony w pysznej odsłonie świątecznej.Szykujcie się, bo będzie smacznie!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Deser mango z orzechową granolą

Nie wiecie co zjeść na drugie śniadanie? Sama zawsze byłam zwolennikiem kanapek

Archiwum