Koniec roku szkolnego już za nami, wakacje rozpoczęte, ale musi minąć kilka dni zanim i ja zacznę je świętować. Nie mogę się doczekać, by wyłożyć się w ogródku z książką i zapomnieć o całym świecie.
Niestety ostatni egzamin jeszcze przede mną, więc nauki mam aż nadto.W wolnej chwili udało mi się jednak zrobić ciasto rabarbarowe, które robi się tak szybko, jak się je zjada.
Wiem, nie zachwyca swoim wyglądem - również wolę wygląd ciast z truskawkami czy jagodami, które nie tracą swojego koloru podczas pieczenia, ale rabarbar to rabarbar.
Gdy byłam mała, rodzice nie pozwalali mi jeść go maczanego w cukrze, ani w kompotach, ani w ciastach, tłumacząc to "groźbą kamieni nerkowych". Mimo upływu czasu, wciąż traktuje go jako zakazaną przyjemność, co sprawia, że smakuje jeszcze lepiej.
Składniki:
(na foremkę 20x20cm)
2 jajka
80g cukru
100g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
50g masła
2 łyżki budyniu śmietankowego
300g rabarbaru (3-4 łodygi)
łyżka cukru pudru
Wszystkie składniki miksujemy na gładkie ciasto i wylewamy do foremki.
Łodygi rabarbaru obieramy, kroimy, obtaczamy w budyniu i układamy na wierzchu ciasta.
Pieczemy 40 minut w 170 stopniach.
Posypujemy cukrem pudrem, ale ciasto jest na tyle słodkie, że spokojnie możemy go pominąć
Wartość odżywcza w 100g:
Wartość energetyczna
|
138 kcal
|
Białko
|
4,3 g
|
Tłuszcz
|
2,2 g
|
Węglowodany
|
25,3 g
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz