2.05.2014

Pasztet


Przepis na pasztet miał się tu znaleźć w okolicy świąt Wielkanocnych, ale całkowity brak czasu mi to uniemożliwił. Dlatego lepiej późno niż wcale - pasztet z królika i indyka.

Gdy wyjęłam go z piekarnika myślałam, że nie będzie w smaku taki, jak ten tradycyjny, ale jednak się pomyliłam. Smakował jeszcze lepiej i rozszedł się w mgnieniu oka.
Jeżeli lubimy słodkości, można go podać z żurawiną, jeżeli wolimy ostrzejsze smaki - z chrzanem.


Składniki:
mięso z królika (bez udek)
2 nogi z indyka
10 dkg wątróbki drobiowej
1 bułka (namoczona)
2 jajka
3 ząbki czosnku
majeranek, sól, pieprz, imbir, gałka muszkatołowa
szklanka wywaru


Mięso gotujemy a powstały wywar odlewamy do szklanki, mielimy dwukrotnie razem z wątróbką i bułką, dodajemy jajka, czosnek i przyprawy. Mieszamy. Nakładamy do brytfanny wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. 
Pieczemy 1 godzinę i 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni polewając pasztet wywarem, by nie wysechł podczas pieczenia.

Wartość odżywcza w 100g:

Wartość energetyczna
122,4 kcal
Białko
18 g
Tłuszcz
6,5 g 
Węglowodany
2,5 g 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Deser mango z orzechową granolą

Nie wiecie co zjeść na drugie śniadanie? Sama zawsze byłam zwolennikiem kanapek

Archiwum