Gdy wyjęłam go z piekarnika myślałam, że nie będzie w smaku taki, jak ten tradycyjny, ale jednak się pomyliłam. Smakował jeszcze lepiej i rozszedł się w mgnieniu oka.
Jeżeli lubimy słodkości, można go podać z żurawiną, jeżeli wolimy ostrzejsze smaki - z chrzanem.
Składniki:
mięso z królika (bez udek)
2 nogi z indyka
10 dkg wątróbki drobiowej
1 bułka (namoczona)
2 jajka
3 ząbki czosnku
majeranek, sól, pieprz, imbir, gałka muszkatołowa
szklanka wywaru
Mięso gotujemy a powstały wywar odlewamy do szklanki, mielimy dwukrotnie razem z wątróbką i bułką, dodajemy jajka, czosnek i przyprawy. Mieszamy. Nakładamy do brytfanny wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą.
Pieczemy 1 godzinę i 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni polewając pasztet wywarem, by nie wysechł podczas pieczenia.
Wartość odżywcza w 100g:
Wartość energetyczna
|
122,4 kcal
|
Białko
|
18 g
|
Tłuszcz
|
6,5 g
|
Węglowodany
|
2,5 g
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz