20.04.2014

Chleb na zakwasie żytnim


Kupny chleb, nawet ten prosto z piekarni, nigdy nie zastąpi domowego, robionego przez mojego dziadka. Ma piękny kolor, zapach, jest ciężki i wilgotny, a smak jest nie do opisania, po prostu trzeba spróbować samemu.


Składniki:
3 łyżki mąki żytniej
3 łyżki wody
1 kg mąki
 *1 litr dodatków np.: słonecznik, siemię lniane, pestki dyni, kminek, otręby, płatki owsiane, sól

Zaczyn robimy mieszając mąkę żytnią z wodą w słoiku i zostawiając do następnego dnia. Drugiego i trzeciego dnia czynność powtarzamy.
Gdy zaczyn będzie gotowy, przekładamy go do miski, wsypujemy 1 kg mąki oraz dodatki*, mieszamy, przekładamy do foremek wyłożonych papierem (u mnie dwie foremki o długości 50cm) i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Chleb rośnie ok 2 godzin, powinien być równo z foremką.
Pieczemy godzinę w 200 stopniach.

Wartość odżywcza w 100g:
Wartość energetyczna
348 kcal
Białko
8,4 g
Tłuszcz
1,3 g 
Węglowodany
68,3 g 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Deser mango z orzechową granolą

Nie wiecie co zjeść na drugie śniadanie? Sama zawsze byłam zwolennikiem kanapek

Archiwum