Kupny chleb, nawet ten prosto z piekarni, nigdy nie zastąpi domowego, robionego przez mojego dziadka. Ma piękny kolor, zapach, jest ciężki i wilgotny, a smak jest nie do opisania, po prostu trzeba spróbować samemu.
Składniki:
3 łyżki mąki żytniej
3 łyżki wody
1 kg mąki
*1 litr dodatków np.: słonecznik, siemię lniane, pestki dyni, kminek, otręby, płatki owsiane, sól
Zaczyn robimy mieszając mąkę żytnią z wodą w słoiku i zostawiając do następnego dnia. Drugiego i trzeciego dnia czynność powtarzamy.
Gdy zaczyn będzie gotowy, przekładamy go do miski, wsypujemy 1 kg mąki oraz dodatki*, mieszamy, przekładamy do foremek wyłożonych papierem (u mnie dwie foremki o długości 50cm) i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Chleb rośnie ok 2 godzin, powinien być równo z foremką.
Pieczemy godzinę w 200 stopniach.
Wartość odżywcza w 100g:
Wartość energetyczna
|
348 kcal
|
Białko
|
8,4 g
|
Tłuszcz
|
1,3 g
|
Węglowodany
|
68,3 g
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz