Ostatnio mam same leniwe dni, kiedy nie mam ochoty wystawiać nosa spod kołdry, a wieczory spędzałabym tylko z dobrą książką w jednej ręce i z orzeźwiającą herbatą w drugiej.
Ciasto drożdżowe jest według mnie takim "pocieszaczem", który momentalnie poprawia nastrój, a jeżeli dodamy do niego cynamon i rodzynki to mało kto nie skusi się na choćby kawałek.
Ciasto drożdżowe jest według mnie takim "pocieszaczem", który momentalnie poprawia nastrój, a jeżeli dodamy do niego cynamon i rodzynki to mało kto nie skusi się na choćby kawałek.
Ciasto drożdżowe to alternatywa dla śniadań, gdy nie mamy w zwyczaju jeść ich rano. Możemy jeść je na słodko, smarując dżemem czy konfiturą (najlepszy będzie jabłkowy) lub same.
Gdy nie mamy rodzynek, świetnie zastąpi je suszona żurawina lub porzeczka.
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka namoczonych rodzynek
1 szklanka letniej wody
1 szklanka mleka
5 szklanek mąki
1 łyżka drożdży
1/4 kostki masła
2 łyżeczki soli
Wyrabiamy ciasto i odstawiamy je na godzinę w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.
Następnie wałkujemy je w formę prostokąta o szerokości formy do pieczenia i smarujemy pastą cynamonową.
Pasta cynamonowa:
1/2 szklanki cukru
2 łyżki cynamonu
1 jajko
łyżka wody
Ciasto zawijamy w roladę i wkładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, górę ciasta smarujemy resztą pasty cynamonowej i posypujemy rodzynkami.
Pieczemy 40-45 minut w 190-200 stopniach.
Wartość odżywcza w 100g:
Wartość energetyczna
|
261 kcal
|
Białko
|
5,9 g
|
Tłuszcz
|
5,6 g
|
Węglowodany
|
46,9 g
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz