Z okazji dnia czekolady przygotowałam czekoladowy deser.
Brownie to jedno z bardziej znanych, amerykańskich ciast, zawdzięczające swoją nazwę wspaniałej barwie i którego tradycyjna receptura opiera się na gorzkiej czekoladzie.
Jest proste do upieczenia, a podaną przeze mnie wersję deseru można nawet zrobić w kubku w kuchence mikrofalowej, co świetnie sprawdza się gdy niespodziewani goście wpadają z wizytą, lub podczas nauki do egzaminu, gdy nie mamy czasu by krzątać się po kuchni.
Składniki:
Brownie
3 łyżki mąki
2 łyżki cukru
3 łyżki kakao
3 łyżki mleka
1 łyżka oleju
1 jajko
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Wszystkie składniki mieszamy i pieczemy:
w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut lub w kuchence mikrofalowej przez 2-3 minuty przy najwyższej mocy.
W zależności od długości pieczenia otrzymamy ciasto z płynną czekoladą w środku lub bardzo dobrze wypieczone, z chrupiącą powierzchnią.
Powyższe składniki starczają na 1 kubek, podwajając ich ilość wypełnimy ciastem 3-4 foremki do sufletów. Pamiętajmy, by nie wlewać więcej niż 3/4 objętości foremki, bo ciasto podczas pieczenia wypłynie.
Wartość energetyczna
|
343 kcal
|
Białko
|
7 g
|
Tłuszcz
|
15 g
|
Węglowodany
|
45 g
|
Sos malinowy
100 g malin
100 ml różowego wina
3 łyżki cukru
Rozgniecione maliny podgrzewamy na małym ogniu. Dodajemy cukier i wino, mieszamy i czekamy aż sos zgęstnieje. Możemy go przetrzeć przez sito lub podawać razem z pestkami.
Wartość odżywcza w 100g:
Wartość energetyczna
|
90 kcal
|
Białko
|
1 g
|
Tłuszcz
|
0 g
|
Węglowodany
|
27 g
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz