Czym byłoby prawdziwe świąteczne śniadanie bez chleba posmarowanego chrzanem z jajkami?
W święconce zapewnić ma nam zdrowie i siły witalne na cały rok.
Co takiego kryje w sobie chrzan?
W wielu krajach od dawna stosowany jest w medycynie ludowej, ponieważ pobudzał apetyt, ułatwiał trawienie, działał moczopędnie i zwalczał infekcje. Uznawany za lek we Francji, Szwajcarii i Holandii, w Polsce traktowany jako dodatek do sałatek i wędlin. Nie poleca się jednak spożywania chrzanu osobom cierpiącym na marskość wątroby, stany zapalne przewodu pokarmowego i schorzenia nerek.
Składniki:
180 g utartego chrzanu (świeżego lub ze słoiczka)
2 żółtka
1 całe jajko
2 łyżki jogurtu naturalnego
sól
rzeżucha
Jajka gotujemy na twardo, żółtka rozdrabniamy widelcem a jajko kroimy w kostkę. Dodajemy chrzan i jogurt, mieszamy, doprawiamy do smaku solą i posypujemy rzeżuchą.
Wartość energetyczna
|
99,6 kcal
|
Białko
|
6,7 g
|
Tłuszcz
|
4,8 g
|
Węglowodany
|
11,2 g
|
Nadająca ostry i piekący smak synigryna ma właściwości odkażające i rozgrzewające, to właśnie ona wyciska nam z oczu łzy podczas tarcia chrzanu.
Najwartościowszy jest chrzan zaraz po utarciu. By wybrać dobry, dorodny korzeń zwróćmy uwagę na jego świeżość,zapach i wygląd. Powinien być gładki, po przecięciu biały, o grubości ok 2,5 cm i powyżej 25 cm długości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz