16.04.2014

Chrzan z jajkami


Czym byłoby prawdziwe świąteczne śniadanie bez chleba posmarowanego chrzanem z jajkami?
W święconce zapewnić ma nam zdrowie i siły witalne na cały rok.
Co takiego kryje w sobie chrzan?

W wielu krajach od dawna stosowany jest w medycynie ludowej, ponieważ pobudzał apetyt, ułatwiał trawienie, działał moczopędnie i zwalczał infekcje. Uznawany za lek we Francji, Szwajcarii i Holandii, w Polsce traktowany jako dodatek do sałatek i wędlin. Nie poleca się jednak spożywania chrzanu osobom cierpiącym na marskość wątroby, stany zapalne przewodu pokarmowego i schorzenia nerek.



Składniki:
180 g utartego chrzanu (świeżego lub ze słoiczka)
2 żółtka
1 całe jajko 
2 łyżki jogurtu naturalnego
sól
rzeżucha 

Jajka gotujemy na twardo, żółtka rozdrabniamy widelcem a jajko kroimy w kostkę. Dodajemy chrzan i jogurt, mieszamy, doprawiamy do smaku solą i posypujemy rzeżuchą.

Wartość odżywcza w 100g:
Wartość energetyczna
99,6 kcal
Białko
6,7 g
Tłuszcz
4,8 g 
Węglowodany
11,2 g 

Nadająca ostry i piekący smak synigryna ma właściwości odkażające i rozgrzewające, to właśnie ona wyciska nam z oczu łzy podczas tarcia chrzanu.

Najwartościowszy jest chrzan zaraz po utarciu. By wybrać dobry, dorodny korzeń zwróćmy uwagę na jego świeżość,zapach i wygląd. Powinien być gładki, po przecięciu biały, o grubości ok 2,5 cm i powyżej 25 cm długości.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Deser mango z orzechową granolą

Nie wiecie co zjeść na drugie śniadanie? Sama zawsze byłam zwolennikiem kanapek

Archiwum