9.04.2014

Zapiekanka ziemniaczana z koprem


Koper włoski.
Na pewno nie raz widzieliście go w sklepie –  jest biały, bulwiasty, z długimi łodyżkami i zielonymi listkami.
Wiele osób omija go szerokim łukiem, bo nie wygląda zbyt apetycznie, ale tak na prawdę jest fantastycznym warzywem o słodkim, anyżkowo-lukrecjowym smaku.
Możemy go dodawać na surowo do sałatek, możemy go piec, grillować, karmelizować a on za każdym razem doda naszej potrawie niesamowitego aromatu i smaku.



Składniki:
4 szalotki
1 koper włoski
5 średniej wielkości ziemniaków
100 ml białego wina
Sól, pieprz, tymianek
oliwa z oliwek



Obieramy i obgotowujemy ziemniaki przez kilka minut. Kroimy wszystkie warzywa na kawałki i układamy w posmarowanym oliwą z oliwek naczyniu żaroodpornym. Wlewamy wino i przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. 
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez godzinę. W czasie pieczenia polewamy winem warzywa, by się nie wysuszyły.

Wartość odżywcza w 100g:
Wartość energetyczna
52,8 kcal
Białko
1,6 g
Tłuszcz
0,2 g 
Węglowodany
10,8 g 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Deser mango z orzechową granolą

Nie wiecie co zjeść na drugie śniadanie? Sama zawsze byłam zwolennikiem kanapek

Archiwum