Koper włoski.
Na pewno nie raz
widzieliście go w sklepie – jest biały,
bulwiasty, z długimi łodyżkami i zielonymi listkami.
Wiele osób omija go szerokim łukiem, bo nie wygląda zbyt apetycznie, ale tak na prawdę jest fantastycznym warzywem o słodkim, anyżkowo-lukrecjowym smaku.
Możemy go dodawać na surowo do sałatek, możemy go piec, grillować, karmelizować a on za każdym razem doda naszej potrawie niesamowitego aromatu i smaku.
Wiele osób omija go szerokim łukiem, bo nie wygląda zbyt apetycznie, ale tak na prawdę jest fantastycznym warzywem o słodkim, anyżkowo-lukrecjowym smaku.
Możemy go dodawać na surowo do sałatek, możemy go piec, grillować, karmelizować a on za każdym razem doda naszej potrawie niesamowitego aromatu i smaku.
Składniki:
4 szalotki
1 koper włoski
5 średniej
wielkości ziemniaków
100 ml białego
wina
Sól, pieprz,
tymianek
oliwa z oliwek
Obieramy i obgotowujemy ziemniaki przez kilka minut. Kroimy wszystkie warzywa na kawałki i układamy w posmarowanym oliwą z oliwek naczyniu żaroodpornym. Wlewamy wino i przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez godzinę. W czasie pieczenia polewamy winem warzywa, by się nie wysuszyły.
Wartość odżywcza w 100g:
Wartość energetyczna
|
52,8 kcal
|
Białko
|
1,6 g
|
Tłuszcz
|
0,2 g
|
Węglowodany
|
10,8 g
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz