Kalafior zawsze był dla mnie tym mniej smacznym "białym brokułem", który raczej starałam się zrzucić z talerza, niż go zjeść. Kiedyś był bez smaku, z wody, polany bułką tartą na maśle lub pływający w zupie w formie małych, rozgotowanych kawałków.
Na szczęście odkryłam go na nowo i postanowiłam przywrócić go do łask.
Dziś kalafior ma różne oblicza, zaskakuje i smakuje, tak więc będzie i słodko i słono.
Na "słodko"
Składniki:
1 duży kalafior
1 duże twarde jabłko (np. Jonagold lub zielone)
garść suszonych żurawin
garść pestek dyni (mogą to być również dowolne orzechy)
skórka z pomarańczy
sok z cytryny
Surowy kalafior miksujemy w blenderze, aż do konsystencji małych ziarenek (kus kus).
Na patelnię wlewamy 2-3 łyżki wody i doprowadzamy do wrzenia. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy kalafior i dusimy pod przykryciem przez 2-3 minuty.
Dodajemy pokrojone w kostkę jabłko, żurawiny, pestki dyni i skórkę pomarańczy.
Mieszamy przez kilka minut, skrapiamy sokiem z cytryny i gotowe!
Wartość energetyczna
|
46 kcal
|
Białko
|
2,7 g
|
Tłuszcz
|
1,4 g
|
Węglowodany
|
7,9 g
|
Na "słono"
Składniki:
1 duży kalafior
1 pierś z kurczaka (upieczona lub ugotowana)
1 średni ogórek konserwowy
pół papryki czerwonej
pół papryki żółtej
zielona cebulka
sól, pieprz
Surowy kalafior miksujemy w blenderze, aż do konsystencji małych ziarenek (kus kus).
Na patelnię wlewamy 2-3 łyżki wody i doprowadzamy do wrzenia. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy kalafior i dusimy pod przykryciem przez 2-3 minuty.
Dodajemy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, paprykę, ogórka
Mieszamy przez kilka minut, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, posypujemy zieloną cebulką i gotowe!
Wartość odżywcza w 100g:
Wartość energetyczna
|
31,6 kcal
|
Białko
|
3,8 g
|
Tłuszcz
|
0,7 g
|
Węglowodany
|
4,5 g
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz