Dziś przepis na bardzo prostą, brokułową zupę
A dlaczego brokułową?
Ponieważ 100 gram brokułów pomaga pokryć 50% dziennego zapotrzebowania na witaminę C, oczywiście pod warunkiem, że nie będziemy ich rozgotowywać, lecz zblanszujemy je przez 3-5 minut, lub ugotujemy je na parze.
Gdy kupujemy brokuły, wybierajmy te bez folii lub mrożone. Powinny być zielone, bez zażółceń, a łodyga powinna być zielona i jędrna, świeża ze świeżymi, zielonymi liśćmi.
Składniki:
pierś z kurczaka
marchew
pietruszka
kawałek selera
brokuł (1 duży lub 2 mniejsze)
2 łyżki serka mascarpone (może być śmietana)
sól, pieprz
grzanki chlebowe
Gotujemy rosół na piersi z kurczaka i warzywach. Gdy warzywa zmiękną, wrzucamy brokuły i gotujemy kilka minut. Odlewamy rosół, by w garnku została nam około szklanka wywaru, warzywa i mięso, dodajemy dwie łyżki serka mascarpone i blendujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, posypujemy grzankami z suchego chleba.
Dekorujemy gałązką koperku.
Dekorujemy gałązką koperku.
Wartość odżywcza w 100g:
Wartość energetyczna
|
59,5 kcal
|
Białko
|
7,4 g
|
Tłuszcz
|
2 g
|
Węglowodany
|
4,6 g
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz