2.04.2014

Zupa krem z brokułów


Zupy krem mają jedną podstawową zaletę - nie pływają w nich kawałki warzyw, nie ma tu żadnych plasterków marchewki, listków pietruszki, a oprócz tego fantastycznie smakują.

Dziś przepis na bardzo prostą, brokułową zupę
A dlaczego brokułową? 

Ponieważ 100 gram brokułów pomaga pokryć 50% dziennego zapotrzebowania na witaminę C, oczywiście pod warunkiem, że nie będziemy ich rozgotowywać, lecz zblanszujemy je przez 3-5 minut, lub ugotujemy je na parze. 
Gdy kupujemy brokuły, wybierajmy te bez folii lub mrożone. Powinny być zielone, bez zażółceń, a łodyga powinna być zielona i jędrna, świeża ze świeżymi, zielonymi liśćmi. 


Składniki:
pierś z kurczaka
marchew
pietruszka
kawałek selera
brokuł (1 duży lub 2 mniejsze)
2 łyżki serka mascarpone (może być śmietana)
sól, pieprz
grzanki chlebowe

Gotujemy rosół na piersi z kurczaka i warzywach. Gdy warzywa zmiękną, wrzucamy brokuły i gotujemy kilka minut. Odlewamy rosół, by w garnku została nam około szklanka wywaru, warzywa i mięso, dodajemy dwie łyżki serka mascarpone i blendujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, posypujemy grzankami z suchego chleba.
Dekorujemy gałązką koperku.


Wartość odżywcza w 100g:
Wartość energetyczna
59,5 kcal
Białko
7,4 g
Tłuszcz
2 g 
Węglowodany
4,6 g 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Deser mango z orzechową granolą

Nie wiecie co zjeść na drugie śniadanie? Sama zawsze byłam zwolennikiem kanapek

Archiwum