Można stosować się do przepisu, można całkowicie improwizować i dodawać składników "na oko", a można też całkiem zaszaleć z inwencją twórczą i wrzucić do miski wszystko, co mamy pod ręką. Na słodko, na słono, z nadzieniem, zapiekane...
Są błyskawiczne w przygotowaniu i dobre na każdy posiłek.
Dziś wersja na deser.
Przepis na ok 8 naleśników
Składniki:
120 g mąki kukurydzianej
80 ml mleka
jajko
łyżka oleju rzepakowego
Wszystkie składniki mieszamy na najwyższych obrotach - ma powstać gładkie, gęste ciasto, z którego robimy naleśniki.
Olej w cieście zapobiegnie przyklejaniu się ciasta do patelni, więc nie ma potrzeby używać tłuszczu do smażenia, możemy ewentualnie spryskać/posmarować patelnię odrobiną oleju rzepakowego lub oliwy.
100 g twarogu chudego
cytryna - skórka
3 łyżki jogurtu naturalnego
garść jagód
Twaróg mielimy na gładką masę, dodajemy jogurt i startą skórkę cytrynową, a następnie mieszamy by składniki się połączyły.
Naleśniki możemy podać osobno, lub w formie tortu, przekładanego twarogowym kremem.
Posypujemy jagodami - moje są mrożone i przyjemnie orzeźwiające.
Wartość odżywcza w 100g:
Wartość energetyczna
|
174,5 kcal
|
Białko
|
10,8 g
|
Tłuszcz
|
4,1 g
|
Węglowodany
|
24 g
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz