19.03.2014

Naleśniki z serkiem


Naleśniki to danie, którego nie da się zepsuć.
Można stosować się do przepisu, można całkowicie improwizować i dodawać składników "na oko", a można też całkiem zaszaleć z inwencją twórczą i wrzucić do miski wszystko, co mamy pod ręką. Na słodko, na słono, z nadzieniem, zapiekane...
Są błyskawiczne w przygotowaniu i dobre na każdy posiłek.
Dziś wersja na deser.


Przepis na ok 8 naleśników
Składniki:
120 g mąki kukurydzianej
80 ml mleka
jajko
łyżka oleju rzepakowego

Wszystkie składniki mieszamy na najwyższych obrotach - ma powstać gładkie, gęste ciasto, z którego robimy naleśniki. 
Olej w cieście zapobiegnie przyklejaniu się ciasta do patelni, więc nie ma potrzeby używać tłuszczu do smażenia, możemy ewentualnie spryskać/posmarować patelnię odrobiną oleju rzepakowego lub oliwy.

100 g twarogu chudego
cytryna - skórka 
3 łyżki jogurtu naturalnego
garść jagód

Twaróg mielimy na gładką masę, dodajemy jogurt i startą skórkę cytrynową, a następnie mieszamy by składniki się połączyły. 
Naleśniki możemy podać osobno, lub w formie tortu, przekładanego twarogowym kremem. 
Posypujemy jagodami - moje są mrożone i przyjemnie orzeźwiające.

Wartość odżywcza w 100g:
Wartość energetyczna
174,5 kcal
Białko
10,8 g
Tłuszcz
4,1 g 
Węglowodany
24 g 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Deser mango z orzechową granolą

Nie wiecie co zjeść na drugie śniadanie? Sama zawsze byłam zwolennikiem kanapek

Archiwum