16.05.2015

Sałatka z pieczonym kalafiorem


Część dalsza sałatek. Smacznego!
W końcu, po 20 latach, udało mi się przeprosić z natką pietruszki. Zawsze wyławiałam ją z zupy, co ponoć było bardzo niekulturalne i niegrzeczne, ale po prostu nie mogłam jej jeść, zawsze te małe, zielone listki przyklejały mi się do gardła i przeszkadzały w spożywaniu (przeważnie bardzo smacznych) potraw. Nie było źle, gdy rosół podany był z całymi listkami, ale bywało, że pływała w nim drobno posiekana zielenina, więc wtedy po prostu nie jadłam zupy.

Ale jak już mówiłam na początku, przeprosiliśmy się i weszliśmy na ścieżkę pokoju. Do tego dołączył kalafior, tym razem pieczony, żeby urozmaicić trochę menu. Wiem, pieczony/grillowany kalafior ma lekko gorzki smak, ale w tej sałatce, zapewniam Was, jest słodki i aromatyczny, a wszystko za sprawą dressingu, który nadaje mu delikatny aromat i smak cynamonu.

Jeżeli chodzi o bakalie: orzechy są najzdrowsze z nich, z powodu obecności nienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin z grupy B i E. Szczególnie polecane w diecie wegetariańskiej, ale warto włączyć je do naszego codziennego jadłospisu, np. w owsiance czy właśnie w sałatce.
Jeżeli chodzi o żurawinę, oczywiście lepiej byłoby zastąpić ją świeżym zamiennikiem, lub innym owocem,
np granatem, ale jeżeli nie macie problemów z podwyższonym poziomem glukozy we krwi czy nietolerancją cukrów, śmiało możecie zjeść nawet garść tych owoców.

No dobrze, na dziś kończę już pisać, do zobaczenia za kilka dni. Miłej niedzieli!


Składniki:
pół kalafiora
2 łodygi selera naciowego
50 g orzechów laskowych
50 g suszonej żurawiny
nać pietruszki
sól, pieprz
oliwa z oliwek

dressing:
łyżka miodu
1/2 łyżki octu winnego
2 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta chili

Kalafiora dzielimy na małe kawałki, rozkładamy na blasze, spryskujemy oliwą i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok 30 minut, co jakiś czas przewracając go na drugą stronę.

Wyjmujemy kalafiora, zmniejszamy temperaturę piekarnika do 160 stopni i pieczemy orzechy przez około
10 minut. Kroimy na mniejsze kawałki.

Gdy kalafior i orzechy wystygną, mieszamy wszystkie składniki, doprawiamy do smaku pieprzem i solą, polewamy dressingiem.

Gotowe!



Sałatki na grilla

2 komentarze:

Deser mango z orzechową granolą

Nie wiecie co zjeść na drugie śniadanie? Sama zawsze byłam zwolennikiem kanapek

Archiwum