30.03.2015

Bezglutenowa babka wielkanocna


Święta Wielkanocne już za kilka dni, więc spieszę z nowym przepisem, tym razem na babkę.

Przed chwilą skończyłam rozmowę przez telefon z Praline, podczas której zachwycałyśmy się alternatywnymi dietami i nowymi przepisami, tak więc dzisiejszy wpis będzie poświęcony właśnie diecie bezglutenowej i wegetariańskiej.
Konsystencja babki nie zachwyca puszystością ani delikatnym, rozpływającym się w ustach ciastem, ale jest świetną alternatywą dla tej tradycyjnej (o tutaj, dla porównania zeszłoroczna babka).


Składniki:
200 g mąki kukurydzianej
50 g mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki (180 ml) mleka kokosowego
4 łyżki tłuszczu, np. oleju kukurydzianego
paczka drożdży 
1 szklanka cukru
1 szklanka musu jabłkowego
*
3 łyżki kakao

(mus jabłkowy jest zamiennikiem piany z 2 białek)

 Mieszamy suche składniki w jednym naczyniu, w drugim mokre.
Łączymy wszystkie składniki i dzielimy ciasto na dwie części.
Do jednej części dodajemy kakao.
Wylewamy ciasto do formy i pieczemy w 180 stopniach przez 50-60 minut.

Żeby ciasto było delikatniejsze możemy dodać pianę z 2 białek.


Bezglutenowa Wielkanoc

1 komentarz:

Deser mango z orzechową granolą

Nie wiecie co zjeść na drugie śniadanie? Sama zawsze byłam zwolennikiem kanapek

Archiwum