Święta Wielkanocne już za kilka dni, więc spieszę z nowym przepisem, tym razem na babkę.
Przed chwilą skończyłam rozmowę przez telefon z Praline, podczas której zachwycałyśmy się alternatywnymi dietami i nowymi przepisami, tak więc dzisiejszy wpis będzie poświęcony właśnie diecie bezglutenowej i wegetariańskiej.
Konsystencja babki nie zachwyca puszystością ani delikatnym, rozpływającym się w ustach ciastem, ale jest świetną alternatywą dla tej tradycyjnej (o tutaj, dla porównania zeszłoroczna babka).
Składniki:
200 g mąki kukurydzianej
50 g mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki (180 ml) mleka kokosowego
4 łyżki tłuszczu, np. oleju kukurydzianego
paczka drożdży
1 szklanka cukru
1 szklanka musu jabłkowego
*
3 łyżki kakao
(mus jabłkowy jest zamiennikiem piany z 2 białek)
Mieszamy suche składniki w jednym naczyniu, w drugim mokre.
Łączymy wszystkie składniki i dzielimy ciasto na dwie części.
Do jednej części dodajemy kakao.
Wylewamy ciasto do formy i pieczemy w 180 stopniach przez 50-60 minut.
Żeby ciasto było delikatniejsze możemy dodać pianę z 2 białek.
Wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuń