17.03.2014

Koktajl zielony

Z okazji Dnia Świętego Patryka, który właściwie już mija, zrobiłam orzeźwiający napój szpinakowy, oczywiście w kolorze zielonym. To wspaniały pomysł, dzięki któremu możemy przemycić warzywa do diety dzieci, bo przecież kto nie lubi słodkich koktajli, w dodatku bez użycia sztucznych barwników?


Szpinak to wspaniałe źródło witamin i minerałów, 100 gramów szpinaku zawiera aż 2,4 mg żelaza, a występująca witamina C ułatwia jego przyswajanie. Liście szpinaku bogate są w minerały i pierwiastki śladowe, np. wapń (93 mg), potas (235 mg), fosfor (29 mg) czy magnez (53 mg).
Kolejną zaletą tego warzywa jest bardzo mała ilość kalorii - 20 kcal. 
Dodatkowo znajdują się w nim przeciwutleniacze – luteina i beta karoten.
Niestety nic nie jest bez wad, występujący w szpinaku kwas szczawiowy, zwłaszcza gdy spożywany często i w dużych ilościach, może szkodzić naszemu organizmowi. Szczególnie ostrożnie powinni spożywać go ludzie ze schorzeniami artretycznymi i reumatycznym, chorzy na nerki i wątrobę oraz ze schorzeniami układu pokarmowego. 


Składniki:
200 ml mleka
Pół banana
Garść szpinaku (świeży lub mrożony)
Kilka kostek lodu
Łyżeczka cukru waniliowego (opcjonalnie)

Wrzucamy wszystkie składniki do blendera i miksujemy na wysokich obrotach, dopóki się nie połączą. W wersji wegetariańskiej zwykłe mleko możemy zastąpić mlekiem sojowym lub ryżowym.
Cukier waniliowy możemy zastąpić prawdziwą wanilią.

Jedna porcja to około 300ml napoju.

Wartość odżywcza w 100g

Wartość energetyczna
59 kcal
Białko
2,8
Tłuszcz
1,4
Węglowodany
8,8



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Deser mango z orzechową granolą

Nie wiecie co zjeść na drugie śniadanie? Sama zawsze byłam zwolennikiem kanapek

Archiwum