Z okazji Dnia Świętego Patryka, który właściwie już mija, zrobiłam
orzeźwiający napój szpinakowy, oczywiście w kolorze zielonym. To wspaniały pomysł, dzięki któremu możemy przemycić warzywa do diety dzieci, bo przecież
kto nie lubi słodkich koktajli, w dodatku bez użycia sztucznych barwników?
Szpinak to wspaniałe źródło witamin i minerałów, 100 gramów szpinaku zawiera aż 2,4 mg żelaza, a występująca witamina C ułatwia jego przyswajanie. Liście szpinaku bogate są w minerały i pierwiastki śladowe, np. wapń (93 mg), potas (235 mg), fosfor (29 mg) czy magnez (53 mg).
Kolejną zaletą tego warzywa jest bardzo mała ilość kalorii - 20 kcal.
Dodatkowo znajdują się w nim przeciwutleniacze – luteina i beta karoten.
Niestety nic nie jest bez wad, występujący w szpinaku kwas szczawiowy, zwłaszcza gdy spożywany często i w dużych ilościach, może szkodzić naszemu organizmowi. Szczególnie ostrożnie powinni spożywać go ludzie ze schorzeniami artretycznymi i reumatycznym, chorzy na nerki i wątrobę oraz ze schorzeniami układu pokarmowego.
Składniki:
200 ml mleka
Pół banana
Garść szpinaku (świeży lub mrożony)
Kilka kostek lodu
Łyżeczka cukru waniliowego (opcjonalnie)
Wrzucamy wszystkie składniki do blendera i miksujemy na wysokich
obrotach, dopóki się nie połączą. W wersji wegetariańskiej zwykłe mleko możemy
zastąpić mlekiem sojowym lub ryżowym.
Cukier waniliowy możemy zastąpić prawdziwą wanilią.
Jedna porcja to
około 300ml napoju.
Wartość odżywcza w 100g
Wartość energetyczna
|
59 kcal
|
Białko
|
2,8
|
Tłuszcz
|
1,4
|
Węglowodany
|
8,8
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz