kakaowa z otrębami, kawowa z suszoną żurawiną, "naturalna" |
Pomysł na dietetyczną stronę pojawił się już dawno, chyba w momencie gdy poszłam na studia na kierunku dietetyka kliniczna, lecz sama idea zdrowego żywienia towarzyszy mi już od kilkunastu lat i w końcu doczekała się realizacji.
Menu Smart to strona dla wszystkich, którzy chcą się zdrowo odżywiać i dla tych, którzy muszą się zdrowo odżywiać, a nie chcą rezygnować z dobrego jedzenia.
Menu Smart - możesz jeść smacznie i zdrowo.
12 babeczek
Ciasto:
150 g mąki
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 jaja
60 g jogurtu naturalnego
90 g mleka (zwykłe lub sojowe)
Dodatki:
np. szpinak, marchew, bryndza, żurawina, otręby, kakao, kawa
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy szczyptę soli. Do drugiej miski wlewamy składniki mokre i ubijamy je na puszystą masę. Delikatnie mieszając, dosypujemy składniki suche.
Szpinak myjemy, osuszamy i szatkujemy; marchew trzemy na małych oczkach; żurawinę suszoną kroimy na mniejsze kawałki.
Nakładamy ciasto do 1/3 wysokości foremek, dodajemy dodatki, uzupełniamy ciastem, zostawiając trochę miejsca, by podczas pieczenia nie wypłynęło poza foremki.
Pieczemy około 20 minut, by babeczki wyrosły, a ciasto pozostało elastyczne.
ze szpinakiem, z siemieniem lnianym, marchewkowa z bryndzą |
Wartość odżywcza w 100 g
Wartość energetyczna
|
210,8
kcal
|
Białko
|
7,6
|
Tłuszcz
|
9,2
|
Węglowodany
|
27,2
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz